Naslovnica Politika Hrvatska stranka BiH o zaključcima HNS-a: Ucjenama se ne popravlja povjerenje

Hrvatska stranka BiH o zaključcima HNS-a: Ucjenama se ne popravlja povjerenje

227

Sarajevo — “Posljednjih godina vidimo da je povjerenje između dijela vladajućih stranaka uvelike poljuljano i narušeno, gotovo da ga nema. Međutim, uvijek i samo tada, mogu naći zajedničku riječ kada je u pitanju podjela novca, u tom slučaju spremni su za dogovor i sinhronizirano podizanje ruku”, navodi u saopštenju za javnost predsjednik Hrvatske stranke (HS) BiH Božo Skopljaković.

“Posljednji zaključci HDZ-a i stranaka koje su još dio HNS-a, dodatno su usložili situaciju i zakomplicirali stvari te su snažno zalupili vrata mogućnosti unaprijeđenja odnosa. Ako je postojalo i ono malo povjerenja ovim potezom ga više definitivno nema. Ako nema povjerenja, kako je moguće da gospodin Čović nagovještava nove razgovore o izmjenama Izbornoga zakona ili je to podcjenjivanje i provokacija upućena svima koji su u posljednje vrijeme učestvovali u razgovorima od Sarajeva do Neuma.

U dijelu zaključaka koji su doneseni stoji “HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH”, ukoliko se nešto ne uradi ili se nešto i dalje nastavi raditi, a što se njima ne sviđa. Ucjenama se ne popravlja povjerenje, a roka za vraćanje povjerenja više nema.

Nakon ovih riječi svima je jasno da do dogovora o izmjenama Izbornoga zakona neće doći pa se postavlja pitanje šta to sada gospodin Čović sa preostalim članicama HNS-a čeka i šta je još potrebno da se desi kako bi se krenulo u realizaciju tačke 7. zaključaka.

Ugovor o izručivanju, između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, treba doraditi, kako bismo izbjegli dosadašnja negativna iskustva, na način da se svakoj državi isporuči svaka tražena osoba koja ima državljanstvo u državi koja traži izručenje. na čijem teritoriju je počinjeno kazneno djelo. Iz dosadašnjih slučajeva vidimo da to nije funkcioniralo na pravičan način. Kako bismo poslali poruku da nema nedodirljivih koji bi u narednom periodu mogli iskoristiti prebjeg, radi sklanjanja od progona, potrebno je ovo žurno unaprijediti”, navodi Skopljaković.

Narod odlučuje na Općim izborima 2022. godine, poručuju iz HS-a BiH, prenosi Patria.

(StarMo)