Naslovnica Region Hrvatska: Ranjen još jedan migrant

Hrvatska: Ranjen još jedan migrant

665

Zagreb — Hrvatska policija saopštila je u četvrtak da je na području Gorskog kotara juče ranjen jedan migrant koji je “pružao aktivan otpor”.

Migrant je, kako je saopšteno, propucan prilikom policijskog postupanja i zadobio je lakše povrede, prenijeli su hrvatski mediji.

To je drugi slučaj povređivanja migranta iz vatrenog oružja tokom postupanja policije u posljednjih desetak dana, u vrijeme dok se hrvatska policija ponovo suočava s brojnim optužbama za nehumano postupanje prema migrantima, koji u tu zemlju uglavnom ulaze iz susjedne BiH.

U policijskom saopštenju se precizira da se incident dogodio juče kasno poslijepodne na širem području Mrkoplja, gdje su policijski službenici zatekli grupu nepoznatih osoba, a u sklopu pojačanih aktivnosti na suzbijanju nezakonitih migracija i prevenciji imovinskih delikata.

“Jedna od zatečenih osoba, u namjeri da spriječi policijskog službenika u obavljanju službene radnje, pružala je aktivan otpor i na taj način svojim djelovanjem prouzrokovala opaljenje iz vatrenog oružja policijskog službenika, kojom prilikom je došlo do posljedičnog zadobijanja povrede”, navodi se u saopštenju Primorsko-goranske policijske uprave.

Povrijeđenoj osobi je, kako se navodi, pružena hitna medicinska pomoć i zbrinuta je u riječkoj bolnici.

Prema prvim neslužbenim informacijama, radi se o lakšoj povredi.

Policija utvrđuje sve okolnosti pod kojima se događaj dogodio, istaknuto je u saopštenju.

Hrvatski mediji prenose da je povrijeđeni muškarac zadobio prostrijelnu ranu desnog ramena, da je operisan i da je van životne opasnosti.

Ovo je drugi slučaj ranjavanja migranta u ovom mjesecu.

Prije desetak dana policija je saopštila da je takođe na području Gorskog kotara policajac tokom intervencije slučajno propucao migranta, koji je tom prilikom teško povrijeđen i ljekari se bore za njegov život.

MUP je tada saopštio da do povrjeđivanja nije došlo zbog upotrebe vatrenog oružja kao sredstva prisile, već usljed spleta nesretnih okolnosti.

Prema navodima MUP-a, neposredno nakon ispaljenih hitaca u zrak policijskom službeniku, zbog mokrog i klizavog tla, noga je upala među stijene pa je pao na tlo i prije nego što je uspio da zakoči službeno oružje, došlo je do slučajnog pucanja.

(StarMo)