Naslovnica Region Hrvatska protestuje kod Srbije: Bunjevački govor nije jezik

Hrvatska protestuje kod Srbije: Bunjevački govor nije jezik

364

Zagreb — Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da inicijativa uvođenja bunjevačkog jezika u zvaničnu upotrebu u Subotici, gradu na sjeveru Srbije, “nije u duhu dobrosusjedskih odnosa” i pozvao je srbijanske nadležne organe da preispitaju svoju odluku.

Vijećnici Skupštine Grada Subotice usvojili su 4. marta, uz protivljenje predstavnika Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV), Odluku o pristupanju promjeni Statuta Grada, čime je pokrenuta procedura uvođenja bunjevačkog jezika u zvaničnu upotrebu na teritoriji grada.

Toj se inicijativi oštro protive DSHV, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a prema stavu hrvatskog ambasadora u Srbiji Hidajeta Biščevića, prijedlog je zakonski i pravno neosnovan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je u i protestnu notu srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova preko hrvatskog ambasadora u Beogradu.

“Bunjevački govor nije jezik, on pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu, jedan je od dijalekata hrvatskog jezika. I Bunjevci u Mađarskoj su podetnička grupa i oni se služe i nazivaju svoj jezik hrvatskim, a bunjevački je dakle jedan od dijalekata”, rekao je Grlić Radman novinarima nakon sjednice vlade.


Ministarstvo je u protestnoj noti upućenoj 2. marta naveo da “pokretanje takvih inicijativa ne bi doprinosilo daljnjem unaprjeđenju i jačanju bilateralnih odnosa između dviju država, a to nije niti u skladu niti u duhu standarda EU-a niti dobrosusjedskih odnosa”.

“Time bi se i prekršile obaveze iz bilateralnih i međunarodnih sporazuma o pravima manjina”, istakao je Grlić Radman.

Ministarstvo je u noti pozvao nadležne organe Srbije da preispitaju odluku, a Grlić Radman se 3. marta čuo i sa šefom srbijanske diplomatije Nikolom Selakovićem i rekao da će se ponovno čuti vjerovatno već u petak, 5. marta.

(StarMo)