Naslovnica Region Hrvatska: Proglašena opasnost od epidemije

Hrvatska: Proglašena opasnost od epidemije

486
Zagreb; foto: arhiva - ilustracija

Zagreb — Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je donio odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti kao administrativnu mjeru, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekla je načelnica kriznog štaba Ministarstva Maja Grba Bujević.

Na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite Grba Bujević je pojasnila kako se tom administrativnom mjerom omogućava ministru zdravstva da preraspoređuje ljude i opremu koja se nalazi u sistemu zdravstva.

“Ta administrativna mjera omogućuje da još bolje, u slučaju potrebe za takvom kriznom situacijom, upravlja sistemom zdravstva”, naglasila je, prenose hrvatski mediji.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut izvijestio je da danas nema zabilježenih novooboljelih od korona virusa. Podsjetio je da je u Hrvatskoj do sada zabilježeno deset oboljelih osoba od koronavirusa – troje je u Zagrebu, pet u Rijeci, te dvoje u Varaždinu.

Trut je kazao i da je preporuka Štaba civilne zaštite da se zbog trenutne epidemiološke situacije u svijetu ne organiziraju putovanja u inostranstvo te je pozvao građane da se pridržavaju svih smjernica i uputstava koji se nalaze na njihovoj internet-stranici.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu Alemka Markotić izvijestila je da je stanje svih oboljelih i zaraženih stabilno bez nekih bitnih promjena. Navela je i da je u njihovu laboratoriju pristiglo 280 uzoraka, od kojih su 273 testirana. Riječ je o ukupno 260 bolesnika, a drugo su kontrole.

Markotić je rekla i da su nalazi bolesnika koji je bio na kruzeru te nakon toga dvije sedmice kod njih u karantinu – negativni. “Sutra mu izlazi 14 dana karantina i on će kao zdrav čovjek sutra moći ići kući”, dodala je Markotić.

(StarMo)