Naslovnica Politika Hrvatska preuzela predsjedavanje Vijećem EU

Hrvatska preuzela predsjedavanje Vijećem EU

315
Zagreb; foto: arhiva - ilustracija

Zagreb — S prvim minutama januara Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Evropske unije, šest i po godina nakon što je postala članica EU. Formalno i pravno početak predsjedavanja bit će službeno obilježen 9. januara 2020. dolaskom članova Evropske komisije u Zagreb, piše Klix.ba.

Šestomjesečni program predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom utemeljen je na četiri prioritetna područja: Evropa koja se razvija; Evropa koja povezuje; Evropa koja štiti i Evropa koja je utjecajna.

Hrvatska vlada je 27. decembra usvojila detaljan i temeljit program predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

Osim četiri krovna prioriteta, u programu hrvatskog predsjedavanja razrađeni su i prioriteti za svih deset konfiguracija Vijeća EU-a.

“Hrvatsko predsjedništvo zalagat će se za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, kao uloga u stabilnost, sigurnost i daljnji gospodarski razvoj i povezanost europskog kontinenta, kaže se u dokumentu u dijelu koji se odnosi na prioritet pod nazivom “Utjecajna Evropa”.

Ističe se da su promocija evropskih vrijednosti, jačanje multilateralizma i evropske sigurnosne i odbrambene saradnje te provedba ciljeva iz Programa Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030., glavne odrednice vanjskog djelovanja Unije te da se njena vjerodostojnost u međunarodnim odnosima odražava i kroz odgovoran pristup prema vlastitom susjedstvu, istočnom i južnom, uključujući jugoistok Evrope (zapadni Balkan).

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)