Naslovnica Region Hrvatska: Potvrđena kazna ocu, koji je pokušao ubiti djecu

Hrvatska: Potvrđena kazna ocu, koji je pokušao ubiti djecu

165
foto arhiva

Zagreb — Vrhovni sud Hrvatske u trećem stupnju donio je presudu kojom je odbio žalbu oca s Paga koji je na nižem sudu osuđen na 30 godina zatvora, zbog pokušaja ubojstva svoje četvero djece.

U odluci Vrhovnog suda piše kako žalbu optuženika odbacuju kao neosnovanu te se potvrđuje drugostupanjska presuda Vrhovnog suda – javlja N1-

Muškarac koji je 2019. na Pagu bacio svoju djecu s balkona i dvoje od njih na taj način teško ozlijedio osuđen je na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru u kojem se nalazi od 28. veljače 2019. godine. Uz to, određena mu je mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koje će se provoditi u zatvorskom sustavu i koje može trajati do prestanka izvršenja kazne, piše Vrhovni sud.

“Optuženik je osuđen zbog pokušaja teškog ubojstva svoje četvero djece u dobi 3, 5, 7 i 8 godina. U jutarnjim je satima uzeo jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali. Bacio ih je s terase ispred ulaznih vrata stana s visine od gotovo pa pet metara na betonsku podlogu u dvorištu. Djeca su ozlijeđena. Jedno je dijete zadobilo teške i po život opasne ozljede, a jedno dijete teške ozljede. Smrt djece izbjegnuta je samo stjecajem sretnih okolnosti”, piše u odluci Vrhovnog suda.

Vrhovni sud smatra da je odluka drugostupanjskog suda o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenih kaznenih djela.

“Kazna nije ni prestroga ni preblaga (utvrđene pojedinačne kazne zatvora za svako djelo osam godina, opozvana uvjetna osuda iz 2017. kojom je optuženik proglašen krivim zbog povrede djetetovih prava i osuđen na kaznu zatvora 1 (jedna) godina uz rok provjeravanja 3 (tri) godine te potom osuda na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora 30 godina). Kao otegotna okolnost cijenjena je dosadašnja osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Olakotnim je optuženiku cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost koju nije skrivio. Utvrđen je psihoorganski sindrom uzrokovan organskim činiteljima (oštećenje moždanih funkcija) zbog čega optuženik ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju. Narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje. Kaznena djela ostala su u pokušaju”, stoji u obrazloženju.

(StarMo)