Naslovnica Region Hrvatska policija demantuje: Ne napadamo migrante

Hrvatska policija demantuje: Ne napadamo migrante

199
foto arhiva

Zagreb — Hrvatski ministar unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovali su navode britanskog lista The Guardian o ponovnim brutalnim napadima na migrante.

“I navedeni časopis, a pogotovo konkretni novinar, su puno objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito djelovanje, a nikada, zanimljivo, nisu kazali ništa o tome kako hrvatska policija humano djeluje”, naveo je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović o navodima Guardiana, a u izjavi prosljeđenoj Radiju Slobodna Evropa (RSE).

“Koliko je ljudi, trudnica spasila. Ništa o tome. Ranije optužbe su se pokazale neutemeljenima. Današnje nisam vidio, ali sam siguran da će hrvatska policija provesti sve istražne radnje kako bi se vidjela utemeljenost optužbi i kako bi se s jedne strane skinule te optužbe – jer vidite da se one ponavljaju koliko god ih mi demantirali – a s druge strane ih istražujemo i zbog MUP-a i RH. Vidjet ćemo što je konkretni sadržaj najnovijih optužbi”, dodao je Božinović.

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), koji se bazirana na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

“Svjedočenja sakupljena od žrtava napada su zastrašujuća”, rekla je Generalna sekretarka DRC Charlotte Slente, za članak koji je u The Guardianu napisao Lorenzo Tondo.

“Više od 75 osoba je tokom jedne sedmice nezavisno prijavilo nehumani tretman, divljačko prebijanje, čak i seksualno zlostavljanje”, dodala je Slente.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)