Naslovnica Politika Hrvatska osuđuje “ilegalne i lažne referendume” u Ukrajini

Hrvatska osuđuje “ilegalne i lažne referendume” u Ukrajini

102
foto arhiva

Zagreb — Hrvatska najoštrije osuđuje ilegalne i lažne referendume provedene u četiri ukrajinske oblasti te najavljenu odluku o ulasku tih područja u sastav Ruske Federacije, priopćilo je u petak hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska osuđuje odluku Rusije “o integraciji ukrajinskih oblasti Donecka, Luhanska, Hersona i Zaporižja u njezin sastav, smatrajući je grubim kršenjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti Ukrajine te međunarodnog prava i Povelje UN-a”, ističe se u priopćenju, prenosi Hina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak će četiri okupirane ukrajinske regije pripojiti Rusiji na svečanosti u Velikoj kremaljskoj palači.

MVEP je dodao da Hrvatska tu odluku smatra “nelegitimnom, nezakonitom i kao takvu pravno ništavnom te ne priznaje njezine političke i pravne posljedice”.

Hrvatska će, zajedno s ostalim članicama EU-a i saveznicima, nastaviti pružati “svu potrebnu podršku Ukrajini u reintegraciji trenutačno okupiranih područja i obnovi ustavno-pravnog poretka u okviru međunarodno priznatih granica”, dodaje se u priopćenju.

 

(StarMo)