Naslovnica Region Hrvatska opet o Izbornom zakonu BiH

Hrvatska opet o Izbornom zakonu BiH

177
Gordan Grlić Radman

Zagreb — Hrvatska na svim međunarodnim forumima ulaže velike napore kako bi govorila o potrebi promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, rekao je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sjednice saborskih odbora.

Saborski Odbor za vanjsku politiku i Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske u srijedu su više od tri sata analizirali političku situaciju u BiH i položaj hrvatskog naroda u BiH, prenosi Hina.

– Svi smo se složili da je važno zadržati aktivnu dinamiku kad je u pitanju briga za Hrvate u BiH i podržati promjenu izbornog zakona koji bi eliminirao sve one oblike diskriminacije i nejednakosti te osigurao prava triju konstitutivnih naroda – rekao je nakon sjednice šef hrvatske diplomatije.

– Mi ulažemo velike napore, osvješćujemo sve forume na kojima Hrvatska učestvuje, a ne treba zaboraviti da smo članica Evropske unije i NATO-a – dodao je Grlić Radman, prenijeli su bh. mediji.

Podsjetio je da je Hrvatska u martu pripremila non-paper kojim je “otvorena rasprava o zapadnom Balkanu”.

Hrvatska je u tom dokumentu, koji su potpisali i Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar, istakla da BiH mora ostati u centru pažnje EU-a, a da je njeno članstvo u tom savezu prioritet prije kojeg se mora ostvariti sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Grlić Radman je u srijedu ponovio kako BiH može biti funkcionalna samo ako se poštuju osnovni principi Daytonsko-pariškog sporazuma koji “garantuje” legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda, što sada, kako je kazao, nije tako u Predsjedništvu i Domu naroda.

(StarMo)