Naslovnica Region Hrvatska neće postupati po primljenoj molbi iz Srbije

Hrvatska neće postupati po primljenoj molbi iz Srbije

79

Zagreb — Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je zaprimilo zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srbije vezano za uručenje poziva za ročište pred beogradskim sudom četvorici bivših pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koje se tereti za ratne zločine u akciji ‘Oluja’, i najavilo da po njoj neće postupiti.

Radi se o četvorici pripadnika HRZ-a, optuženih da su u augustu 1995. granatirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca.

U saopštenju se ističe da hrvatsko ministarstvo nije primilo optužnicu ni druge informacije o radnjama koje su preduzete u krivičnom postupku, osim informacije da Srbija tereti pilote na osnovu optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. marta 2022. za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu iz člana 142. stava 1 KZ SRJ u vezi s člankom 22. KZ SRJ.

Hrvatsko ministarstvo ističe da sistem pravosudne saradnje mora da se temelji na načelu uzajamnog povjerenja, odnosno povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan da obezbijedi nepristrano, pravično i učinkovito vođenje krivičnog postupka u toj državi.

“Dosadašnji tok postupka u Srbiji ukazuje na grubo nepoštivanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom”, navodi se u saopćenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hrvatska, kako se ističe, takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može da prizna budući da se ne zasniva na međunarodnom krivičnom pravu, već “iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na osnovu kojeg je pokrenula ovaj postupak”.

Zbog toga, dodaje se, u skladu s odredbama Evropske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i članom 9. Ugovora Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. septembra 1997., Hrvatska neće postupati po primljenoj molbi.

(StarMo)