Naslovnica Izdvojeno Hrvatska na izborima za predsjednika

Hrvatska na izborima za predsjednika

290

Zagreb — Jutros u 7 sati u Hrvatskoj su počeli izbori na kojima 3,8 miliona birača odlučuje tko će u idućih pet godina biti predsjednik države.

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada traje i dvodnevna izborna šutnja – javlja HRT.

Birače koji odluče ispuniti svoju dužnost, dočekat će glasački listići s imenima 11 predsjedničkih kandidata, a svaki birač zaokružuje samo jedno ime, odnosno redni broj ispred odabranog kandidata, na način da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći.

Na listićima su imena; Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, a do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.

Podatke o izlaznosti Povjerenstvo će objaviti u dva navrata, u 12 i u 17 sati.

(StarMo)