Naslovnica Region Hrvatska kupuje francuske avione

Hrvatska kupuje francuske avione

263

Zagreb — Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o kupovini 12 francuskih borbenih aviona F3R Rafale. Prema informacijama Jutarnjeg lista, vlada Andreja Plenkovića bi za ove svrhe trebala izdvojiti nešto manje od milijardu eura.

Kako nezvanično saznaje Jutarnji list, odluku o kupovini francuskih borbenih aviona Vlada Hrvatske bi trebala saopštiti 28. maja – na Dan oružanih snaga Republike Hrvatske.

Riječ je o dvomotornim borbenim avionima. Najstariji avion koji će biti isporučen Hrvatskoj bit će star 10 godina. Prema dostupnim podacima, Hrvatska bi osim aviona u sklopu iznosa platila i obuku, te naoružanje.

Odluka o kupovini aviona donesena je nakon današnje sjednice Vijeća za odbranu, na kojem su učestvovali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković. Nakon zvanične odluke Vlade o prihvatanju francuske ponude slijede pregovori o ugovoru.

Ukoliko bi ugovor bio potpisan ove godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu kasnije.

(StarMo)