Naslovnica Region Hrvatska kupuje francuske avione, Amerikanci pozdravili

Hrvatska kupuje francuske avione, Amerikanci pozdravili

266

Zagreb — Hrvatska će za 999 miliona eura kupiti 12 polovnih višenamjenskih borbenih aviona Dassault Rafale F3R francuske proizvodnje, najavio je na sjednici hrvatske Vlade u petak (28. svibnja) premijer Andrej Plenković.

„Izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu. Hrvatska će ga dobiti u najnovijem standardu F3R uvedenom 2018. čime će raspolagati najnaprednijim borbenim avionom u ovom dijelu Evrope” kazao je premijer obrazlažući odluku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Time će Hrvatska obnoviti svoju ratnu avijaciju, čiju jezgru sada čine višenamjeni borbeni avioni Mig 21 bis, čiji životni vijek ističe do kraja 2024. godine.

Na tender kojeg je raspisala hrvatska Vlada javili su se Sjedinjene države sa novim F-16, Izrael sa polovnim avionima istog tipa, Švedska sa Grippenom i Francuska sa Rafaleom.

Index.hr prenosi da je reagovala američka Ambasada u Zagrebu.

Na Twitteru su napisali da podržavaju odluku te da će ovo dodatno učvrstiti već jak savez s NATO-om.

Podsjetili su i da su od hrvatske nezavisnosti Hrvatskoj pomogli s više od šest milijardi kuna.

“Od Afganistana do Kosova, američki i hrvatski vojnici služili su zajedno, rame uz rame. Odbrambeno partnerstvo SAD-a i Hrvatske je stub naših bilateralnih odnosa i nastavit će se kroz generacije koje dolaze”, pišu iz Ambasade na Twitteru.

(StarMo)