Naslovnica Region Hrvatska: Kreće samotestiranje učenika u školama

Hrvatska: Kreće samotestiranje učenika u školama

372

Zagreb — U školama u Hrvatskoj počelo je dobrovoljno testiranje djece na Kovid-19, a time i prekid izolacija za učenike, koje se samotestiraju.

Iako se preporučuje da se učenici testiraju ponedjeljkom prije nastave ili nedjeljom prije spavanja, testiranje se može obaviti i neki drugi dan u sedmici, no bitno je da se ono provodi jedanput i da razmak između dva testiranja bude podjednak, preporuke su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Negativan rezultat testa roditelj bilježi u učenikovu bilježnicu koju učenik predočuje u školi, ili na neki drugi način na koji odredi škola dok pozitivan rezultat samotesta roditelj javlja školi i liječniku, a učenik s pozitivnim rezultatom ostaje kod kuće u izolaciji.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana.

Otkrila je da je u njezinoj školi sinoćnjim testiranjem utvrđeno možda jedan posto pozitivnih učenika, a takva je situacija i po ostalim školama. Riječ je, dodala je o asimptomatskim slučajevima.

S druge strane svega jedan do dva posto roditelja potpisalo je izjavu o netestiranju.

(StarMo)