Naslovnica Region Hrvatska: “Kolektivni nivo imuniteta je zadovoljavajući”

Hrvatska: “Kolektivni nivo imuniteta je zadovoljavajući”

177
Vili Beroš

Zagreb — Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je u petak da se u toj zemlji ukidaju gotovo sve epidemiološke mjere, pošto broj novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih od korone pada.

Beroš je na sjednici hrvatske Vlade kazao da ostaje obaveza nošenja maski u zdravstvu i socijali, te obaveza posjedovanja covid-potvrde za ulazak u Hrvatsku građana izvan Evropske unije, osim Ukrajine.

„Uz više od 70 posto vakcinisanog odraslog stanovništva, te uz značajan broj stanovnika sa imunitetom stečenim preboljenjem, kolektivni nivo imuniteta je zadovoljavajući. Stoga su sazrele okolnosti za vraćanje uobičajenim životnim tokovima. Silazna putanja epidemije kao i blaže kliničke slike daju nam razlog za optimizam, no popuštanjem mjera ne smijemo popustiti i u nužnom oprezu“, poručio je ministar Beroš, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Što se tiče druge doze dovakcinacije, preporuka je da se primjenjuje kod osoba starijih od 80 godina, dok se kod rizičnih grupa u dobi od 60 do 80 godina može razmatrati u pojedinačnim slučajevima. Po Beroševoj ocjeni, u Hrvatskoj je postignut značajan stepen imuniteta vakcinisanog i dovakcinisanog stanovništva, što omogućuje rad bolničkih ustanova bez značajnijih opterećenja.

Ipak, starija populacija i imunompromitirane osobe i dalje su posebno ranjiva grupa za COVID.

“Stoga se u sustavima zdravstva i socijalne skrbi nastavlja provoditi dio mjera. Zaposlenici će se testirati najmanje jednom sedmično, a dosadašnja pravila ostaju ista za pacijente koji dolaze na hospitalizaciju i zahvate koji generiraju aerosol”, pojasnio je Beroš.

(StarMo)