Naslovnica Region Hrvatska: Kako se boriti s govorom mržnje u medijima?

Hrvatska: Kako se boriti s govorom mržnje u medijima?

301

Zagreb — Valja raditi na pitanju medijske pismenosti, kampanjama govora mržnje koje ostavljaju dojam veće masovnosti nego što stvarno jesu, na pitanju fingiranja objektivnosti i na redefiniranju pozicije klasičnih „strukturiranih“ medija u novoj digitaliziranoj stvarnosti, neka su od otvorenih pitanja uočenih na forumu „Zajedno bez mržnje“ kojeg su u Zagrebu organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i Fondacija Friedrich Ebert.

Ponuđeno je nekoliko mogućih pristupa kako se boriti protiv govora mržnje u medijima.

Glavni urednik online izdanja „Večernjeg lista“ Dario Markas kaže kako moderatori na njegovom portalu čiste govor mržnje, a najave da će ih zbog toga tužiti za cenzure stižu mu svakodnevno.

Međutim, za javne osobe vrijedi upravo suprotno.

„Kada političari koriste govor mržnje, mislim da to svi moramo prenijeti, kako bi birači mogli imati kompletnu sliku o njima,“ naglasio je, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Takmičenje s društvenim mrežama u toleriranju svega, pa i govora mržnje bio bi potpuni poraz mainstream medija.

Dina Vozab sa studija novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka ocjenjuje da je za 40 posto najmlađih generacija glavni izvor vijesti društvene mreže, a da ne raspoznaju je li to „Večernji list“ ili „Jutarnji list“.

Ona je na primjeru Mađarske kazala kako uvijek treba biti oprezan hoće li se zakonsko sankcioniranje govora mržnje možda zloupotrijebiti za obračun s političkim neistomišljenicima.

Marko Biočina iz „Jutarnjeg lista“ upitao je šta da se radi sa situacijom otprije neki dan, kada je glasnogovornik predsjednika Republike u zvaničnom saopćenju glasnogovornika Vlade prozvao „učenikom JUTEL-a“, aludirajući vjerojatno da mu je otac Goran Milić bio urednik TV „Jutel“ 1990-1991. godine, televizije bliske tadašnjem saveznom premijeru Anti Markoviću?

“Objaviti, ne objaviti, objaviti s osudom”, pita se Biočina.

Ako se taj nedopustivi govor mržnje dopusti političarima, kako ga onda braniti građanima, dodao je, povezujući to s reakcijama američkih medija na konferenciju za novinare američkog predsjednika i predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)