Naslovnica Region Hrvatska i još pet zemalja će predstaviti “non-paper” o BiH

Hrvatska i još pet zemalja će predstaviti “non-paper” o BiH

344
Gordan Grlić Radman

Zagreb — Evropska unija mora pomoći Bosni i Hercegovini da postane politički stabilna i institucionalno funkcionalna, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, koji će na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a predstaviti zajedničku inicijativu šest zemalja o BiH.

– Moramo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari političku stabilnost i institucionalnu stabilnost, što je ključno za njezini europski put, rekao je Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a, javlja Hina.

Jedna od tema sastanka bit će i stanje na zapadnom Balkanu, kao priprema za sveobuhvatniju raspravu o tom području na jednom od sljedećih sastanaka Vijeća za vanjske poslove EU-a.

Ministar Grlić Radman je najavio da će u ponedjeljak predstaviti “non-paper” o Bosni i Hercegovini, zajedničku inicijativu šest zemalja članica – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kipra.

U tom dokumentu ističu da BiH “mora ostati u središtu pozornosti EU-a, da je članstvo BiH u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva”.

Jedan od prvih ciljeva na tom putu je stjecanje kandidatskog statusa, za što je potrebno ispuniti 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija.

(StarMo)