Naslovnica Region Hrvatska: General je povukao svoj potpis, zbog “podjela u javnosti”

Hrvatska: General je povukao svoj potpis, zbog “podjela u javnosti”

209
Marinko Krešić

Zagreb — General-bojnik u miru Marinko Krešić u nedjelju je kazao da je, s “obzirom na podjele koje je u javnosti i u braniteljskoj populaciji izazvalo”, uskratio potpis na pismo kojim bi se od predsjednika Republike Zorana Milanovića tražilo da pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

U saopštenju upućenom medijima, general Krešić objasnio je i razloge zbog kojih je prvobitno potpisao pismo.

– U ozračju Velikog tjedna simbolom pobjede nad grijehom i smrti, vođen plemenitom idejom svehrvatske pomirbe, a uzimajući u obzir određeni doprinos brigadira Josipa Perkovića i brigadira Zdravka Mustaća u Domovinskom ratu, kao i o njihovoj poodmakloj životnoj dobi i zdravstvenom stanju, dao sam suglasnost na pismo svojih suboraca predsjedniku Republike Hrvatske sa zamolbom za postupanjem u skladu s zakonskim i ustavnim ovlastima, naveo je Krešić.

Anto Nobilo, kao pravni zastupnika Perkovića i Mustača najavio je prije nekoliko dana kako će “uputiti molbu predsjedniku Milanoviću da ih pomiluje”, a prema pisanju medija, to su pismo namjeravali potpisati i umirovljeni generali: Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo te Marinko Krešić.

Perković i Mustač su na njemačkom sudu 2016. godine osuđeni na doživotne zatvore za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj, a kaznu služe u Hrvatskoj.

 

(StarMo)