Naslovnica Region Hrvatska dobila “digitalnog asistenta” za koronavirus

Hrvatska dobila “digitalnog asistenta” za koronavirus

384

Zagreb — U Hrvatskoj je predstavljen prvi “digitalni asistent namijenjen borbi protiv koronavirusa” – Andrija – koji “živi” kao chatbot na WhatsAppu i odgovara na pitanja građana – piše bug.hr.

“Andrija” je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače, digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke, kažu iz Vlade. Upiti prema Andriji su anonimni, tj. podaci o građanima koji će s njime chatati se ne prikupljaju. Cijeli projekt Vladu nije koštao ništa, budući da je riječ o donaciji IT kompanija koje su sudjelovale na projektu – javili su iz Vlade RH.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave RH, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof.dr.sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

(StarMo)