Naslovnica Izdvojeno Hrvatska će odlagati nuklearni otpad uz granicu sa BiH

Hrvatska će odlagati nuklearni otpad uz granicu sa BiH

567
foto arhiva - ilustracija

Zagreb — Hrvatsko ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetike dalo je lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elektrane “Krško”.

Iz Fonda je saopćeno da su juče od Ministarstva preuzeli ovu lokaciju namijenjenu za uspostavljanje centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

U saopćenju se, između ostalog, navodi da će Hrvatska “sigurno zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore jonizirajućeg zračenja koje posjeduje”, te da će tokom projekta Fond kontinuirano “sarađivati sa lokalnom i općom javnošću, te prekograničnim dionicama”.

Ova lokacija odobrena je uprkos upozorenjima iz BiH da bi gradnja odlagališta na ovom mjestu mogla ugroziti 250.000 ljudi iz sliva rijeke Une.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je ranije da je ova lokacija za BiH neprihvatljiva, lokalno stanovništvo je protivljenje iskazalo na brojnim protestima, a ovaj hrvatski plan je jedna od rijetkih tema u BiH oko koje su se domaći zvaničnici u potpunosti saglasili.

(StarMo)