Naslovnica Region Hrvati opet po gorivo masovno idu u BiH

Hrvati opet po gorivo masovno idu u BiH

60

Slavonski Brod — Nakon najnovijeg poskupljenja goriva u Hrvatskoj, sve je više onih koji svoje limene ljubimce tankaju preko granice, piše u četvrtak zagrebački Večernji list.

U Hrvatskoj su poskupjele sve vrste goriva, a dizel je probio granicu od 11 kuna i najskuplji je u posljednjih sedam godina.

Istodobno, u susjednoj Bosni i Hercegovini gorivo je u prosjeku jeftinije za oko dvije i po kune po litri. Tako na jednom rezervoaru građani mogu uštedjeti i do 130 kuna, i to na crpkama u Bosanskom Brodu, gdje su cijene tradicionalno nešto veće negoli dublje u Bosni i Hercegovini.

Uz registracijske pločice iz Slavonskog Broda, kojih je najviše, na automobilima se nerijetko mogu vidjeti i one iz Požege, Osijeka, Đakova, Našica pa i Zagreba. Zanimljivo je da se u nekim crpkama u Bosanskom Brodu toči hrvatsko gorivo, koje je ondje znatno jeftinije nego u Hrvatskoj.

Trošarine su preko granice puno manje, otuda i razlika u cijeni. Većina Brođana, koji po benzin idu preko Save kažu da ih na to nije motiviralo najnovije poskupljenje u Hrvatskoj, nego to čine već dulje vrijeme. Gorivo je u susjedstvu i dosad bilo jeftinije, pa se kratka putovanja preko granice jednostavno isplate.

Hrvati, osim goriva, u susjednoj državi kupuju i motorna ulja i antifriz, čije su cijene također niže, ali isto tako i jestivo ulje, alkoholna pića, cigarete, lijekove, deterdžent, toaletni papir, slatkiše i razne druge potrepštine za kuću.

Za svaku kupnju veću od 400 kuna dobiju povrat PDV-a, prenosi Hina.

(StarMo)