Naslovnica BiH Hrvati iz Tuzle neće centar za migrante

Hrvati iz Tuzle neće centar za migrante

626
foto arhiva

Tuzla — Hrvatski vijećnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se danas najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića da bi novi centar za migrante tokom zime mogao biti otvoren u mjestu Ljubače kod Tuzle, koje je “većinski nastanjeno Hrvatima”.

“Posebna zabrinutost je kod hrvatske zajednice na koji način zaštititi imovinu od mogućih provala i uništavanja od ilegalnih migranata, jer iskustva pokazuju da oni ulaze u objekte u kojima trenutno nema vlasnika. To bi bio dodatni vrlo negativan udar koji može proizvesti opasne posljedice”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Oni su upozorili da bi formiranje migrantskih centara u ovakvim okolnostima dovelo do mogućeg nasrtaja migranata na stanovnike i imovinu, te su upozorili da sistem upravljanja migracijama funkcioniše jako loše.

Vijećnici su pozvali vlast na nivou BiH da promijeni odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, za koje smatraju da treba da budu izvan naseljenih mjesta.

Na područje Tuzle migranti svakodnevno pristižu iz pravca Zvornika i Bratunca. Tamošnje stanovništvo je jučer održalo sastanak vijeća Mjesne zajednice Ljubače, a o toj temi se razgovaralo i na sjednici Gradskog vijeća Živinice – prenosi Klix.ba.

(StarMo)