Naslovnica Izdvojeno Hrvatska će krivično goniti generala Jelića

Hrvatska će krivično goniti generala Jelića

586
Zlatan Mijo Jelić

Zagreb — Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu preuzelo je krivično gonjenje Zlatana Mije Jelića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženog za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru 1993. i 1994. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.

– Sud BiH je 02.10. zaprimio obavijest da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 8. jula preuzelo krivično gonjenje protiv optuženog Zlatana Jelića”, navedeno je iz Suda Bosne i Hercegovine. Prema informacijama iz ove institucije, Državno tužiteljstvo je 18. 10. 2019. godine dostavilo prijedlog za ustupanje Republici Hrvatskoj krivičnog gonjenja nedostupnog Jelića.

Sud je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH imajući u vidu da se optuženi tereti za krivična djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, da optuženi ima državljanstvo Republike Hrvatske, gdje je i nastanjen, navedeno je iz Suda.

Tužiteljstvo BiH je 2015. godine optužilo Jelića za zločine protiv čovječnosti, jer je u “svojstvu zapovjednika Prve djelatne bojne Vojne policije HVO-a, te komandanta Prve lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a i zapovjednika obrane Mostara, koji je pod kontrolom imao sve jedinice na području tog grada, sudjelovao u organiziranju i izvršenju širokog i sistematskog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar”.

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, povodom obilježavanja 25. godišnjice Vojno-redarstvene akcije “Oluja”, među ostalim, odlučio je odlikovati i četiri gardijske brigade i specijalnu policiju HVO-a. Jedno od odlikovanja preuzeo je i Jelić, a Milanović je, na kritike koje su stigle tim povodom iz BiH, za Večernji list rekao da je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao “postrojbe, a ne pojedince”.

 

(StarMo)