Naslovnica Region Hrvataka slavi Dan neovisnosti

Hrvataka slavi Dan neovisnosti

489
foto arhiva

Zagreb — Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora od 08. 10. 1991. o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom.

Hrvatski sabor je prije 28 godina jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), čime je Hrvatska postala neovisna i samostalna država.

Sabor je pritom utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj je saborskoj sjednici izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je donio 25. juna 1991. godine, ali njezino stupanje na snagu odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. jula, odnosno na poticaj Europske zajednice da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

(StarMo)