Naslovnica Život HRT i RTV Herceg Bosne potpisali sporazum

HRT i RTV Herceg Bosne potpisali sporazum

474

Zagreb — Generalni direktor Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić i direktor RTV Herceg Bosne Stipo Galić potpisali su u četvrtak na Prisavlju ugovor o saradnji i nabavci radijskih i televizijskih programskih sadržaja između HRT-a i RTV Herceg Bosne iz Mostara.

Ugovor previđa saradnju u razmjeni programskih sadržaja iz područja kulture, zabave, umjetnosti te dokumentarnih i informativnih sadržaja te njime Hrvatska radiotelevizija nastavlja širiti saradnju sa hrvatskim medijima u Bosni i Hercegovini.

“Izuzetno mi je drago što HRT nastavlja širiti saradnju sa hrvatskim medijima u BiH, ovim ugovorom HRT ujedno pokazuje i brigu o pripadnicima hrvatskog naroda u BiH. HRT to i inače svakodnevno čini kroz svoj radijski i televizijski program, a posebno kroz sedmičnu emisiju “Pogled preko granice” i “Hrvati u BiH” koja se emitira na našem Prvom i Četvrtom programu te na satelitu”, rekao je generalni direktor HRT-a Kazimir Bačić. Dodao je kako je cilj sporazuma očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta i kulture, te daljnji opstanak više od pola miliona Hrvata koji žive u BiH.

“Također mi je drago što ćemo i gledaocima HRT-a u Hrvatskoj moći ponuditi ono što je najvažnije iz života Hrvata koji žive van granica Hrvatske”, istakao je generalni direktor HRT-a.

Direktor RTV Herceg Bosne Stipo Galić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, istakavši kako će on pomoći u zajedničkom nastojanju ka boljem informiranju hrvatskog naroda s obje strane granice.

“Bez podrške HRT-a naš bi rad bio puno teži i puno složeniji. Svakako treba zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske te Središnjem državnom uredu za Hrvatske van Republike Hrvatske i gospodinu Zvonku Milasu koji je od prvog dana i od same ideje bio za ovaj projekt”, dodao je Galić, prenijeli su bh. mediji.

Uz svoja dopisništva u Sarajevu i Mostaru, Hrvatska radiotelevizija će na osnovu danas potpisanog ugovora o saradnji moći koristiti programske sadržaje iz područja kulture, zabave, umjetnosti, dokumentarne i informativne sadržaje s RTV Herceg Bosne, čije ekipe svakodnevno izvještavaju o najvažnijim događajima s cijele teritorije BiH, saopšteno je iz RTV Herceg Bosne.

(StarMo)