Naslovnica Život Hrabra Stočanka hitno treba našu pomoć

Hrabra Stočanka hitno treba našu pomoć

935

Mostar/Stolac — Alma Kovačić iz Stoca upućuje apele za pomoć, u borbi sa nizom komplikovanih i opasnih bolesti, ali u krajnjoj liniji kako bi još jednom transplantirala bubrege i spasila i drugu nogu od amputacije.

Alma Kovačić je rođena 27. 12. 1980. u Stocu. Živi u Aladinićima, opština Stolac, sa roditeljima i mlađom sestrom. Od 1985. godine je dijabetičar Tip 1, što znači da zavisi od insulina. Bila je odličan učenik, a kroz osnovno školovanje maštala je da postanem doktor da pomažem djeci i roditeljima.

Završila je srednju medicinsku školu, zatim stažirala, položila državni ispit, potom volontirala i kad je pomislila da će početi ostvarivati svoj san, 2001. godine su joj otkazali bubrezi.

Krenula je sa hemodijalizama tri puta sedmično u SKB Mostar. Zbog visokog krvnog pritiska u tom periodu oslijepila je na lijevo oko. Tri godine kasnije, 2004. godine, izvršena joj je prva transplantacija bubrega u Tuzli, a donator je bila njena mama. Bubreg je funkcionisao četiri godine, a 2008. godine ponovo je morala na hemodijalizu i to pertonalnu, koju je sama sebi četiri puta dnevno obavljala kod kuće.

2015. godine ponovo joj je urađena transplantacija bubrega, uz prikupljena novčana sredstva u humanitarnoj akciji, uz donacije humanih ljudi iz BiH i dijaspore. Operacija je izvršena u Francuskoj, a donator bubrega bio je njen otac. I taj bubreg je otkazao i to 2018. godine.

Sada je ponovo na hemodijalizi, te ponovo mora ići tri puta sedmično u SKB Mostar.

I to nije sve. Ukupno je Alma do sada imala 10 operativnih zahvata sa potpunom anestezijom, uključujući i amputaciju prstiju desne noge i visoku amputaciju desne noge, iznad koljena, što je obavljeno u zimu 2019. godine.

Dva puta je preživjela sepsu, te je primila bezbroj lokalnih anestezija zbog manjih zahvata.

Sada ima problem, ranu na palcu lijeve noge. Doktori ne smiju ništa dirati, jer strahuju i za tu nogu. Preporuka ljekara je da ode u Barokomoru u Trebinje, jer se u toj komori poboljšava cirkulacija. Jedan tretman košta 80 KM, a Almi kao dijabetičaru se preporučuje 20 do 30 tretmana, pri čemu ta suma iznosi od 1600 do 2400 KM.

Doktori preporučuju da uradi transplantaciju gušterače i bubrega da bi se riješila šećera i dijalize, jer veoma teško podnosi dijalizu i oscilacije šećera.

Njena poroduca nije u mogućnosti da osigura potrebni novac za liječenje, transplantaciju i barokomoru. Alma je putem društvenih mreža pokušala skupiti potrebna sredstva, ali bezuspješno. Ukupno je potrebno 200.000 maraka.

Pomoći se može pozivom na humanitarni broj BH Telecoma 090-291-063, te uplatama na sljedeće račune:

Broj humanitarnog računa za uplate iz BiH:
Alma Kovačić
1613000076889627
Raiffeisen Bank

Za uplate iz inostranstva:
Raiffeisen Bank dd BiH
SWIFT CODE: RZBABA2S
Iban code: BA391613000076889627
Alma Kovačić

(StarMo)