Naslovnica Region Hoti: Dijalog okončati međusobnim priznanjem

Hoti: Dijalog okončati međusobnim priznanjem

204
foto: RSE

Priština — Premijer Kosova Avdullah Hoti poručio je u svom obraćanju poslanicima u Skupštini Kosova da se dijalog sa Srbijom treba okončati recipročnim priznanjem i potpunom normalizacijom odnosa između dvije strane.

Na zahtjev opozicione Demokratske partije Kosova (DPK), premijer Hoti u četvrtak izvještava poslanike u Skupštini Kosova o procesu dijaloga sa Srbijom, koji je na visokom političkom nivou obnovljen 16. jula nakon dvije godine zastoja.

Tom prilikom, Hoti je napomenuo da je Kosovo u obavezi da ostvari normalizaciju odnosa sa zemljama u regionu uključujući i Srbiju, te dodao da postoji platforma za dijalog koja ne dozvoljava da se raspravlja o teritorijalnom integritetu.

“O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i ne postavlja se pitanje o tome. Ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Zajednica (opština sa srpskom većinom) sa izvršnim ovlaštenjima na Kosovu. Za ova dva principa u dijalogu imamo punu podršku naših međunarodnih partnera. Treći princip je da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova“, rekao je Hoti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je naveo i da se u ovoj fazi dijaloga izrađuju određeni elementi sporazuma o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije.

„Izrada je započeta sa temama koje smo nametnuli, o nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatražila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji“, objasnio je premijer.

Premijer Hoti je rekao i da su predstavnici međunarodne zajednice potvrdili da proces dijaloga sa Srbijom neće trajati beskrajno već da je vremenski ograničen.

(StarMo)