Naslovnica Život Hong Kong: Policija pucala na demonstrante

Hong Kong: Policija pucala na demonstrante

383
foto: agencije

Hong Kong — U pokušaju da suzbiju eskalaciju nasilja na demonstracijama u Hong Kongu, policija je prvi put pucala neubojitom municijom u okupljene, ranjena je jedna osoba.

Policija je prvi put pucala neubojitom municijom u okupljene, pri čemu je najmanje 15 ljudi povrijeđeno, prenose zapadni mediji. Ranije je upotrijebila suzavac da bi rastjerala demonstrante na prodemokratskim protestima u Hong Kongu.

The Guardian navodi da je jedan od demonstranata pogođen u grudi i da mu se ukazuje ljekarska pomoć dok leži u krvi na ulici, prenose regionalni mediji.

Prethodno je povrijeđeno nekoliko demonstranata koji su pogođeni gumenim mecima, a mediji navode da je povrijeđeno najmanje 15 ljudi.

Policija je prvo ispalila i nekoliko hitaca upozorenja kada su ih učenici protesta gađali ciglama i molotovljevim koktelima, prenosi list.

Kako se navodi, policija je ispalila i suzavac i upotrijebila vodene topove, a među povrijeđenima ima i predstavnika medija. The Guardian navodi da se vidi kako demonstranti uništavaju sjedište administracije i metro stanice praveći barikade.

Kineski predsjednik Xi Jinping je sa parade u Pekingu poručio da ništa ne može uzdrmati veliku kinesku naciju.

Protesti bi mogli baciti sjenu na Nacionalni dan i proslavu 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.

Desetine policajaca formirale su kordon, uz podršku vodenih topova, da bi spriječili demonstrante da stignu do pekinške kancelarije za vezu u Hong Kongu.

Na više mjesta došlo je do obračuna policije i demonstranata, za koje je današnji dan, kako kažu, dan žalosti.

Scene nasilja su česte u Hong Kongu otkako su u junu počeli protesti za demokratske reforme u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

(StarMo)