Naslovnica Region Hodges: Srbi više nisu nužno proruski

Hodges: Srbi više nisu nužno proruski

220

Podgorica — Frederick Ben Hodges, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, danas saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA), ocijenio je u razgovoru za podgoričku Pobjedu da, kada su u pitanju prosrpske partije, koje ne podržavaju članstvo Crne Gore u NATO-u, kaže da Srbe u bilo kom dijelu Balkana više ne vidi kao nužno proruske.

“Većina njih shvata da njihova „odanost“ Kremlju tokom proteklih decenija uopšte nije poboljšala njihov kvalitet života ili prilike. Zbog toga i Vučić zauzima dugoročan pristup zapadnim integracijama. Na ovaj način svi ljudi na Balkanu mogu poboljšati svoj kvalitet života i pokazati kako mladi mogu dostići svoj potencijal”, ističe Hodges, prenosi N1.

Upitan da li se promjenom vlasti stvorio prostor za ponovno rusko djelovanje u Crnoj Gori, kaže da će Kremlj uvjek pokušavati tako nešto.

“Kremlj će uvijek pokušati. Koriste silu ili dezinformacije, čak i otrov, da bi postigli svoje ciljeve. Oni i dalje zauzimaju 20% Gruzije, ilegalno anektiranog Krima, ubijaju ukrajinske vojnike u Donbasu svake sedmice i podržavaju režim Asada u Siriji, što je rezultiralo sa četiri miliona izbjeglica u Turskoj i Evropi. Niko više ne vjeruje ni u šta što izlazi iz Kremlja i njihova poricanja su uglavnom smiješna u većini slučajeva”, zaključio je Hodges.

(StarMo)