Naslovnica BiH Hoće li Stolac i formalno postati grad?

Hoće li Stolac i formalno postati grad?

353
Stolac; foto: arhiva - ilustracija

Stolac — U podijeljenom Stocu, gdje djeca još idu u dvije škole pod jednim krovom, stanovnici su saglasni u jednom: oni žive u gradu, iako ta općina formalnopravno to nije.

Načelnik Stjepan Bošković uputio je Parlamentu i Vladi Federacije inicijativu da općina Stolac bude proglašena gradom. Status grada omogućava pristup evropskim fondovima i jačanje partnerskog odnosa prema drugim gradovima u našoj zemlji i regionu.

Ako pitamo Stočane, oni već žive u gradu. Što ne čudi, s obzirom na to da kroz svoju historiju baštine sve odlike grada. Navode da je prava šteta da je ono što je Stolac imao prije kao grad, poput suda i ostalih službi sada preseljeno u Čapljinu, javlja FTV, a prenosi federalna.ba.

Prema činjenicama, sredinom 19. stoljeća Stolac je 18 godina bio upravno-administrativno središte Hercegovine. Premalo je vremena za opisivanje svega onog što baštini ova općina.

“Tu su Boljuni, spomenik koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi, stari grad Vidoški, nekropola stećaka u Hodovu, stari grad Daorson, tu su naše stolačke džamije, imamo prelijepi pejzaž rijeke Bregave”, navodi Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

A mamac za turiste smješten je tri kilometra zapadno od Stoca u Vidovu polju. Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u Hercegovini. Godine 2016, zajedno s još 21 nekropolom u Bosni i Hercegovini, uvrštena je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Upravo je kulturna baština Stoca glavni adut koji bi mogao presuditi prilikom odluke o njegovom budućem statusu i to prema Federalnom zakonu o principima lokalne samouprave.

“To će biti velika stvar i uspjeh svih nas koji živimo i radimo u Stocu i gradimo Stolac da bude bolji za sve nas”, poručuje Stjepan Bošković, načelnik Općine Stolac (HDZBiH).

Ipak, jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za Stolac je u toku. To je cesta Stolac-Neum u vrijednosti 4,5 miliona maraka.

(StarMo)