Naslovnica Život Hoće li ovo zauvijek promijeniti društvene mreže?

Hoće li ovo zauvijek promijeniti društvene mreže?

119
Donald Trump

Washington — Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak uredbu kojom želi ograničiti zaštitu društvenih mreža i slobodu koju imaju u moderiranju svojih sadržaja.

“Ovdje smo kako bismo branili slobodu govora od jedne od najgorih opasnosti”, istakao je Trump u Ovalnom uredu potpisujući dokument koji će najvjerovatnije biti početak duge pravosudne bitke.

Stanar Bijele kuće je posebno optužio Twitter da donosi “uredničke odluke” i bavi se “političkim aktivizmom” u izboru poruka za koje odluči da ih treba provjeriti.

“Imaju nekontroliranu moć da cenzuriraju, uređuju, skrivaju i mijenjaju sve oblike komunikacije između pojedinaca i široke publike”, ocijenio je spomenuvši velike kompanije u Silikonskoj dolini, prenose hrvatski mediji.

“Ne možemo dozvoliti da se to nastavi, to je veoma nepravedno”, upozorio je.

Prema Trumpovim riječima, ova uredba zahtijeva nove propise kako društvene mreže koje provode “cenzuru” ne bi mogle “sačuvati svoju pravnu zaštitu”.

Tekst smjera na famozni 230. član Zakona o normama komuniciranja.

Taj član osigurava Facebooku, Twitteru, YouTubeu i Googleu zaštitu od sudskog progona zbog sadržaja koje objavi treća strana i daje im slobodu da po vlastitoj procjeni interveniraju na platformama.

(StarMo)