Naslovnica Politika Hoće li Italijom zavladati esktremna desnica?

Hoće li Italijom zavladati esktremna desnica?

130
Giorgia Meloni

Rim — U Italiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli donijeti pobjedu desničarske koalicije i prvu ženu na čelu italijanske vlade.

Među glavnim kandidatima ističu se mnoga imena, od trostrukog premijera Silvija Berlusconija do opozicione liderke krajnje desnice Giorgije Meloni, koja je po istraživanjima javnog mnijenja u vodstvu, prenosi Tanjug pozivajući se na BBC.

Njena stranka ‘Braća Italije’, koja je doživjela meteorski rast popularnosti od izbora 2018. kada je osvojila nešto više od četiri posto glasova, dio je desničarskog saveza koja uključuje još i partije: Liga, pod vodstvom Mattea Salvinija, Forca Italija Silvija Berlusconija i još jednog manjeg koalicionog partnera.

Bivši premijer Berlusconi, koji je osnovao sopstvenu stranku i nazvao je Forca Italia po navijanju na fudbalskim stadionima, sa 86 godina, koliko će napuniti za koji dan, i padom popularnosti stranke posljednjih godina, ne želi da dobije četvrti mandat, već se nada mjestu u Senatu.

On je obećao da će vršiti umjereni utjecaj na dvije veće stranke u desničarskom savezu, stranke Braća Italije Giorgije Meloni i Salvinijevu Ligu.

Pobjeda Braće Italije na izborima mogla bi dovesti do toga da Meloni postane prva žena premijer Italije.

Ona bi također bila prvi lider krajnje desnice na vlasti još od dolaska Benitoa Mussolinija na vlast u Italiji prije 100 godina.

(StarMo)