Naslovnica Život Hoće li i treća debata biti otkazana?

Hoće li i treća debata biti otkazana?

163

Washington — Druga debata republikanskog i demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, Donalda Trumpa i Joea Bidena je otkazana.

Nestranačka Komisija za predsjedničke debate je potvrdila da će suočavanje kandidata 15. oktobra biti otkazano.

“Svaki od kandidata je objavio alternativne planove za taj datum. Očigledno je da debate 15. oktobra neće biti. Komisija će se fokusirati na posljednju debatu zakazanu za 22. oktobar”, saopštila je Komisija u petak, 9. oktobra, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Odluka je donesena dan nakon što je komisija najavila da će debata biti održana online, jer je predsjednik Trump zaražen korona virusom. Međutim predsjednik SAD je taj format odbio, a Biden je nakon toga zakazao intervju za ABC News.

Iako je Trumpov doktor rekao da će predsjednik biti spreman da učestvuje, a Trumpov tim pozvao da debata bude održana licem u lice, Komisija tvrdi da iz zdravstvenih razloga neće poništiti svoju odluku o otkazivanju debate.

Posljednja debata će se održati “shodno zdravstvenoj sigurnosti i u skladu sa svim potrebnim protokolima koja uključuju maske, fizičku distancu i druge propisane detalje”, navodi se u saopštenju komisije.

Format zahtijeva šest 15-minutnih dijelova o temama koje je moderator odabrao i najavio najmanje sedam dana unaprijed.

Iz Trumpove kampanje je 8. oktobra objavljeno da raspravu od 22. treba odgoditi za 29. oktobar. Bidenov tim je odbacio tu mogućnost, rekavši da se Trumpu ne smije dozvoliti da “bira nove datume po svom izboru”.

Treća debata je zakazana za 22. oktobar u Nashvilleu u saveznoj državi Tenesi.

(StarMo)