Naslovnica Život Hoće li biti drugog referenduma o nezavisnosti Škotske?

Hoće li biti drugog referenduma o nezavisnosti Škotske?

149

London — Bitka za održavanje drugog referenduma o nezavisnosti Škotske prelazi na najviši sud Velike Britanije naredne sedmice kada sasluša argumente za omogućavanje glasanja o otcjepljenju za godinu dana bez odobrenja britanske premijerke Liz Truss i njene vlade.

Od Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva se traži da odluči može li poluautonomna škotska vlada, koju predvodi Škotska nacionalna stranka (SNP) uz podršku škotskih Zelenih koji također podržavaju nezavisnost, nastaviti s planovima za održavanje referenduma bez pristanka britanskog parlamenta.

U pitanju je sama budućnost Ujedinjenog Kraljevstva. Ankete sugerišu da bi ishod bilo kakvog glasanja o tome da li da se prekine trostoljetna unija Škotske sa Engleskom uzrokovao haotične promjene, javlja Reuters.

– Zakonitost referenduma mora biti utvrđena kao činjenica, a ne samo mišljenje. Moramo utvrditi pravnu činjenicu – rekla je premijerka Škotske Nicola Sturgeon kada je objavila planove za glasanje u junu.

Na plebiscitu 2014., koji je britanska vlada odobrila, Škoti su odbacili nezavisnost sa 55 naprema 45 posto.

Ali, SNP tvrdi da je glasanje za izlazak Britanije iz Evropske unije dvije godine kasnije promijenilo igru, jer se jasna većina u Škotskoj protivila Brexitu. Jedan od glavnih argumenata koje su iznijeli protivnici otcjepljenja 2014. godine bio je da nezavisna Škotska ne može pristupiti EU.

Ipak, vlada u Westminsteru jasno daje do znanja da ne može doći do novog glasanja.

(StarMo)