Naslovnica Politika HNS: Zajedničko liderstvo RH i SAD

HNS: Zajedničko liderstvo RH i SAD

190
foto arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) u saopštenju za javnost u subotu pozdravlja, kako se navodi, “zajedničko liderstvo i napore Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Evropi”, iznova potvrđenih u razgovorima između državnog sekretara SAD-a Mike Pompea i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

“Kao istaknuti međunarodni partneri Bosne i Hercegovine, Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države u svojim su razgovorima ponovno iskazali predanost zajedničkoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu izgradnje stabilnosti i prosperiteta. Prepoznavanje važnosti suočavanja s pitanjima koja opterećuju potrebne iskorake u euroatlantskim integracijama BiH te pitanjima koja uzrokuju stagnaciju bh. društva, poput negiranja ustavno zagarantiranih prava hrvatskoga naroda, ključni su za naš daljnji napredak na putu održive izgradnje demokratski uređenog i stabilnog društva”, smatraju u HNS-u.

Iz HNS-a ponavljaju da su daljnja međunarodna pažnja i internacionalizacija pitanja poštivanja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, zaštite prava i jednakopravnosti konstitutivnih naroda te euroatlantskog puta BiH potrebni za pravovremeno isticanje hitnih koraka ka stabilizaciji unutrašnjih prilika i vanjskopolitičkih prioriteta.

“Hrvatski politički predstavnici u potpunosti su posvećeni osnaživanju i ostvarenju zaštite hrvatskog naroda i iskoracima ka prosperitetu i napretku BiH”, dodaje se u saopštenju.

HNS, “kao krovna politička organizacija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini”, navodi da prepoznaje međunarodni angažman i poziva međunarodne partnere, u svjetlu 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, “na predan zajednički rad na eliminaciji ustavno-rušilačke retorike, kao i na osiguravanju potpune jednakopravnosti konstitutivnih naroda, te na potpunu predanost svih relevantnih učesnika euroatlantskom putu i stabilnosti BiH”, stoji u saopštenju koje je objavio Ured za informiranje HNS-a.

(StarMo)