Naslovnica Politika HNS: “Vratiti CIK u zakonske okvire”

HNS: “Vratiti CIK u zakonske okvire”

124

Mostar — Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH na sjednici održanoj u srijedu u Mostaru konstatovalo je da Centralna izborna komisija, nadležna institucija za provođenje izbora, “mora biti nezavisna od političkog utjecaja”.

“Pozivamo na uspostavu CIK-a u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim principima. Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. CIK je institucija koja mora garantovati transparentnost i demokratski izborni proces te prema tome, mora biti vraćena u zakonske okvire”, navodi se uz ostalo u saopštenju za javnost objavljenom nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

U saopštenju se navodi i kako Predsjedništvo HNS-a BiH izražava punu podršku organizaciji i provedbi lokalnih izbora u BiH, “posebno zajedništvu i odluci zvaničnika stranaka okupljenih u HNS za zajednički nastup u sredinama gdje je položaj hrvatskog naroda ugrožen”.

“Potpisivanjem sporazuma o izmjeni izbornih pravila za izbor vijećnika Gradskog vijeća Mostara, obavezali smo se pripremiti, te istovremeno održati izbore u Mostaru, isključivo kada i u drugim sredinama lokalne samouprave. Lokalni izbori u BiH se moraju organizirati i održati po visoko efikasnim EU standardima, transparentno, u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama…

Pozivamo potpisnike političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020. godine, da pristupe realizaciji svih tačaka sporazuma, posebno onih koje se odnose na izmjene izbornog zakona u odnosu na Dom naroda i Predsjedništvo BiH”, stoji uz ostalo u saopštenju.

(StarMo)