Naslovnica Politika HNS traži ostavke CIK-a BiH

HNS traži ostavke CIK-a BiH

213

Mostar — Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u utorak ujutro je stiglo saopštenje za javnost u kojem se traži ostavka Centralne izborne komisije (CIK) BiH, te tvrdi da je više od 46% biračkih mjesta neregularno prebrojeno.

“Odluka CIK BiH o ponovnom prebrojavanju čak 70 (od 150) biračkih mjesta u Mostaru potvrdila je sumnje o teškim neregularnostima i manipulacijama koje je Hrvatski narodni sabor (HNS) predočio javnosti. U nedjelju od 17 sati imate tektonske promjene i trend izlaznosti na prostoru gdje živi stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, što se ne može racionalno objasniti, jer nikakve veće gužve nisu zabilježene na tim mjestima, a izlaznost neviđeno raste za nekoliko postotaka. Nakon što su zatvorena biračka mjesta u 19 sati prestaju bilo kakve informacije o daljnjem postupku prebrojavanja što je apsolutno nedopustivo za demokratski proces”, stoji u saopštenju HNS-a.

Nadležne institucije za održavanje izbora u svim evropskim državama prebroje uzorke od više stotina hiljada glasova za svega sat vremena, dok se u Mostaru događa da nikakve informacije javnost ne može dobiti i 37 sati poslije zatvaranja biračkih mjesta, tvrde iz HNS-a.

Bošnjačke stranke optužuju za “izborni inženjering” “skandaloznim premještanjem iz jednog u drugo gradsko područje”, te dodaju da uz to CIK BiH “stavlja izborni proces pod veo tajnosti gdje glasovi s tri gradska područja naseljena Hrvatima, bez ikakvog objašnjenja, nestaju ili ih se uopće ne prebrojava”.

CIK BiH optužuju da je “ispolitiziran”, te da su potvrđene “opravdane sumnje o kompromitaciji izbora, što dovodi u pitanje cjelokupan izborni proces… historijskog dana za sve stanovnike Mostara”.

“Nakon ovakvog skandala neviđenih razmjera, posebno u Mostaru koji je bio toliko godina bez izbornog procesa, zahtijevamo neopozive ostavke članova CIK BiH jer nisu u mogućnosti uspostaviti standarde i uslove za demokratsko održavanje izbornog procesa, kao i uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti koje slijede”, saopštio je Ured za informiranje HNS-a.

(StarMo)