Naslovnica Politika HNS traži izmjene Izbornog zakona i odlazak stranih sudija

HNS traži izmjene Izbornog zakona i odlazak stranih sudija

287

Mostar — Hrvatski narodni sabor u saopštenju za javnost u subotu apelira na sve političke opcije unutar Bosne i Hercegovine, koji su dobili povjerenje narodā, kroz legitiman izbor političkih predstavnika, na traženje kompromisnih rješenja o budućnosti Bosne i Hercegovine.

“Temelji konsenzusa i važnost dogovora, mora se ogledati kroz uvažavanje i dogovor srpske, bošnjačke i hrvatske strane u BiH. Država Bosna i Hercegovina, domovina tri konstitutivna, jednakopravna naroda, podijeljena na dva entiteta, mora prihvatiti sva rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda, a nikako rješenja koja su pokušaj dominacije ili ultimativnog nametanja bilo čije politike”, navodi se u saopštenju.

Iz HNS-a dodaju i kako trebamo ostati posvećeni “europskim vrijednostima” i “snažno opredijeljeni za daljnje integracije i članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu”, ali i “odlazak stranih sudaca”.

“Vrijeme je da Bosna i Hercegovina pokaže političku odgovornost i demokratsku zrelost, prihvati mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, gdje je naglašeno kako BiH na putu ka EU mora reformirati Ustavni sud s naglaskom na strane suce. Također, podrži izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’, što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama”, stoji, takođe, u saopštenju.

Dodaje se kako svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnosti, sigurnost i samoodrživost BiH, stoji uz ostalo u saopštenju koje je objavio Ured za informiranje HNS.

(StarMo)