Naslovnica Politika HNS se obrušio na SDA: Optužili ih za “unitaristički manifest”

HNS se obrušio na SDA: Optužili ih za “unitaristički manifest”

97
foto arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) ocijenio je “svojevrsnim unitarističkim manifestom” zaključke koje je u ponedjeljak usvojilo Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na sjednici u Sarajevu, navodeći kako je riječ o “18 unitarističkih zahtjeva za nastavak diskriminacije, ovladavanja pravosuđem i eliminiranja ne Bošnjaka iz svih elemenata društva u BiH”.

“U trenucima kada u Bosni i Hercegovini postoji nikad veća potreba za snažnim dijalogom zbog svih otvorenih političkih pitanja oko reformi izbornog zakonodavstva, ali i novonastalih političkih okolnosti nastalih nametanjem odredbi od strane bivšeg Visokog predstavnika, SDA je izbacila svojevrsni unitaristički manifest. Vruće bosanskohercegovačko ljeto očito je inspiriralo, predstavnike SDA da prezentiraju 18 zaključaka kojima, vjerovali ili ne, opet ‘spašavaju’ Bosnu i Hercegovinu”, priopćili su iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor BiH odbacuje nastojanja SDA da Sporazum iz Mostara eliminira iz svih budućih razgovora koje je upravo predsjednik SDA potpisao u lipnju prošle godine.

“Ako gospodinu Izetbegoviću etička načela pridržavanja dogovorenog i potpisanog Sporazuma predstavljaju mrtvo slovo na papiru, svjedocima istog Sporazuma (svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u BiH) etika i diplomatska kultura ne dozvoljavaju ignoriranje nečega što su vlastitim imenima parafirali”, ističu iz HNS-a.

 

(StarMo)