Naslovnica Politika HNS: SDA stvara nove krize

HNS: SDA stvara nove krize

209

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra kako su politički predstavnici bošnjačkog naroda, predvođeni Strankom demokratske akcije (SDA), izborom članova Centralne izborne komisije na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH “nastavili grubo urušavati funkcioniranje pravne države BiH”.

“SDA i ‘nova većina’ u Predstavničkom domu, po pitanju Centralne izborne komisije, nastavlja proces nepoštivanja zakona i procedura, degradirajući institucije Bosne i Hercegovine, stvara iznova nove krize i pukotine između legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH”, saopšteno je iz HNS-a.

HNS tvrdi kako SDA, grubo kršeći dogovore i pokušaj stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini, jednostranim potezima ruši temelje i budućnost Bosne i Hercegovine.

“Urušavanje institucije demokratskog odlučivanja, imenovanje novih članova Centralne izborne komisije BiH bez zakonskog uporišta, zvaničnici SDA samo su pokazali pravo lice u nastojanjima da Bosnu i Hercegovinu imaju samo za sebe i Bošnjake.

Hrvatski narodni sabor poziva zvaničnike SDA da povuku Odluku o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije BiH. Komisija za izbor članova CIK-a po zakonom predviđenoj proceduri mora nastaviti raditi i donositi odluke”, poručili su iz HNS-a.

Nakon tog poteza HNS će, kako se navodi, ozbiljno razmotriti sve mogućnosti, kao i buduću saradnju sa SDA.

“Saradnja, međusobno uvažavanje, kompromis uz poštivanje zakona i procedura, jedino su moguće rješenje za sve nestabilnosti i pokušaj bilo kakve manipulacije a garantirat će nam stabilnost i dugoročni razvoj Bosne i Hercegovine, stalni je poziv Hrvatskog narodnog sabora”, stoji na kraju saopštenja za javnost Ureda za informiranje HNS-a.

(StarMo)