Naslovnica Politika HNS: SDA deklaracija “neprovodiva”…

HNS: SDA deklaracija “neprovodiva”…

282
foto: arhiva

Mostar — Ljiljana Lovrić, članica Predsjedništva HNS-a BiH i voditeljica Odjela gospodarstva Glavnog vijeća HNS-a kazala je kako se Deklaraciji SDA “nepotrebno dao značaj, jer ju je nemoguće provesti”.

“Političke ciljeve javno iskazivati je legitimno ako ne narušavaju demokratske postulate. No, jesu li oni realni ali i opasni kada je riječ o BiH, drugo je pitanje”, riječi su Lovrić.

“Za provedbu ciljeva opisanih u Deklaraciji SDA po važećem Ustavu i zakonima potreban je potpuni konsenzus svih u BiH, a toga nema. Drugi način je da budu nametnuti, što je nemoguće, jer da je netko prije 25 godina smatrao kako BiH treba biti ustrojena na konceptu vladavine većine nad ostalim narodima onda sigurno ne bi bila daytonska”, izjavila je Lovrić.

“Opći je dojam kako se u BiH namjerno izazivaju tenzije u javnosti i među političkim akterima s ciljem neimplementiranja rezultata izbora ni nakon skoro godinu dana. Moralno i politički odgovorno bilo bi da se svi vratitimo dogovoru, na koji HNS i svi politički predstavnici Hrvata konstantno pozivaju. Cilj treba biti završetak formiranja vlasti, zaustavljanje daljnjeg urušavanja države, institucija, izgradnja povjerenja i međunarodnog ugleda BiH. Prioritet bi trebao biti pronalazak rješenja i mjera koje će spriječiti negativni trend odlazaka iz BiH”, dodala je Lovrić.

(StarMo)