Naslovnica Politika HNS protiv Cikotića i SDA: “Ponižavanje hrvatskog naroda”…

HNS protiv Cikotića i SDA: “Ponižavanje hrvatskog naroda”…

385
foto arhiva

Mostar — “Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora daje punu potporu Kordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Bugojna, ali i svim Hrvaticama i Hrvatima Bugojna i izražava najsnažniju osudu kandidature Selme Cikotića za Ministra sigurnosti BiH”, poručuje se u saopštenju Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Kako navode – ovakvo ponašanje SDA je “sipanje soli na još uvijek otvorene rane Hrvata Bugojna”.

“Preko 15.000 protjeranih, nekoliko stotina po logorima mučenih i zlostavljanih, a ponajviše obitelji ubijenih Hrvata Bugojna, a posebno onih za čije se grobove još uvijek ne zna. Kakvu poruku ovom kandidaturom SDA šalje hrvatskim povratnicima u Bugojno, i žele li oni ovim vrijeđanjem i ponižavanjem Hrvata dati do znanja da se do pomirenja i normalnog suživota na prostorima Bugojna teško, ili bolje rečeno, nikako ne može doći”, poručuje Odjel za branitelje HNS-a.

“Kakvim bi se drugim riječima moglo opisati kandidiranje osobe koja je bila direktni sudionik Mlaćinog zamišljenog i na žalost provedenog plana etničkog čišćenja hrvatskog naroda iz Bugojna, osobe koja je znala za sve logore, ubojstva, zvjerska mučenja, ponižavanja, izgladnjavanja i tjeranja na kopanje rovova zarobljenih civila i pripadnika HVO-a, urbicid, pljačkanje, paljenje, i uništavanja hrvatske imovine i vjerskih objekata”, saopšteno je iz HNS-a.

Oni tvrde da Selmo Cikotić zasigurno zna i za sudbinu ubijenih zarobljenih pripadnika HVO-a: “Jer je napisao izvješće kao zapovjednik operativne zone Zapad, zapovjedniku 3. korpusa Armije BiH generalu Enveru Hadžihasanoviću o 23 zatočena pripadnika pod ‘posebnim tretmanom'”.

“Znamo i mi da im je taj ‘posebni tretman’ donio smrt, da su ubijeni, ali je neprihvatnjivo da se za njihovim kostima neuspješno traga već 27 godina i da njihove obitelji ne mogu pokopati ono što je od njih ostalo, i da im se vjerovatno za grob nikada neće saznati”, poručuju.

HNS navodi da je dostaje bilo ponižavanja hrvatskog naroda od strane bošnjačkih političkih predstavnika predvođenih SDA-om, dosta je bilo izrugivanja hrvatskim žrtvama iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima, hrvatskom narodu i njegovoj katoličkoj vjeri, i navode da ovdje to mora biti zaustavljeno.

(StarMo)