Naslovnica Politika HNS pokreće “revitalizaciju Hrvata u BiH”

HNS pokreće “revitalizaciju Hrvata u BiH”

99
foto arhiva

Mostar — Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH pokreće projekat “izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kaže kako se strategija neće fokusirati samo na Hrvate u BiH već će obuhvatiti širi kontekst problema u BiH.

“Suočavamo se s rastućim iseljavanjem iz Bosne i Hercegovine, posebice mladih, produktivnih ljudi. Onda se postavlja pitanje ko će nam za 10-20 godina u Bosni i Hercegovini davati penzije i čitavu infrastrukturu razvijati”, kazao je novinarima Ljubić nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

Za voditeljku stručne grupe na projektu izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u BiH, Glavno vijeće je imenovalo prof. dr. sc. Mirjanu Miličević.

“Izrada ove strategije, bez obzira o kojem se narodu radi u Bosni i Hercegovini, je pravi izazov. Zadržati stanovništvo znači uvesti niz mjera, bilo privrednih, zdravstvenih, populacijskih, da bi se stanovništvo održalo”, kazala je Miličević.

Glavno vijeće HNS-a na sjednici je, između ostalog, razmatralo i izmjene Izbornog zakona u BiH.

“Više sam nego uvjeren i nemam nimalo sumnje da ćemo do kraja godine doći do izmjena Izbornog zakona u BiH”, kazao je Ljubić.

(StarMo)