Naslovnica Politika HNS podržava presudu Evropskog suda o Mostaru

HNS podržava presudu Evropskog suda o Mostaru

451
foto: arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio se saopštenjem za javnost u povodu donošenja presude pred Evropskim sudom za ljudska prava o Mostaru.

U saopštenju se navodi da, iako nije iznenađujuća, presuda suda u Strasbourgu “težak je udarac svima onima koji se opiru izmjenama Izbornog zakonodavstva i relativiziraju činjenicu da zbog odluka domaćih i međunarodnih sudova BiH ima krnji i kompromitiran Izborni zakon”.

“Održavanje lokalnih izbora u Mostaru neodgodivi je politički prioritet. Izbori se moraju provesti u skladu s presudama međunarodnih i domaćih sudova koji su presudili protiv nepravilnosti unutar Izbornog zakona. Hrvatski narodni sabor (HNS) u potpunosti podržava odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, donesenu danas protiv države Bosne i Hercegovine, zbog neodržavanja izbora u Mostaru”, navodi se u saopštenju.

Tvrde da je odluka Evropskog suda za ljudska prava potvrda Odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, ali i apelacije koju je ranije uputila Ustavnom sudu BiH Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, “kojom bi se osporile odredbe Ustava Federacije BiH koje su omogućavale da brojniji Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije BiH”.

“HNS poziva političke partnere na hitno postizanje dogovora o Izbornom zakonu, koji će obuhvatiti sve presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Izbornim zakonom mora se osigurati ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika”, navodi se u saopštenju.

(StarMo)