Naslovnica Politika HNS pjeva staru pjesmu: Mostar je “stolni grad Hrvata”…

HNS pjeva staru pjesmu: Mostar je “stolni grad Hrvata”…

187
foto arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) održao je 17. sjednicu Predsjedništva, a razgovaralo se o lokalnim izborima u Mostaru, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, 25. godina Dejtonskog mirovnog sporazuma te imenovanju Komisije za NATO.

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je održavanje izbora u Gradu Mostaru nakon 12 godina te je tom prilikom naglasilo važnost političkog dijaloga i konsenzusa koji su omogućili Lokalne izbore.

Izbori u Gradu Mostaru važan su iskorak za žitelje grada i napredak na putu ka evropskom Mostaru i evropskoj Bosni i Hercegovini, istaknuto je prilikom sjednice. Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskoga naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv žiteljima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. decembra. Hrvatski odaziv treba i mora biti snažan; ključna stvar 20. decembra je zajedništvo hrvatskoga naroda – naglašeno je.

Razgovarajući o 25. godišnjici Daytonskog sporazuma, HNS je ponovio potpunu opredijeljenost za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana ka ravnopravnosti konstitutivnih naroda te evropskoj i euro-atlantskoj budućnosti. Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas – istaknuto je.

Predsjedništvo je također izrazilo zabrinutost sve učestalijim i izravnijim napadima na Dejtonski sporazum, kao i pozivima za buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i nijekanje prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Sukladno, uputilo je poziv međunarodnoj zajednici za zaštitu Dejtonskog sporazuma kao temelja mira u BiH, ponavljajući kako politički dijalog na svim nivoima vlasti mora u potpunosti uključivati legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH – navodi se.

(StarMo)