Naslovnica Politika HNS pita Schmidta: A Bošnjaci?

HNS pita Schmidta: A Bošnjaci?

125
foto arhiva

Mostar — Kao krovna organizacija koja okuplja sve političke stranke i legitimne predstavnike Hrvata, držimo izvještaj Ureda visokog predstavnika izmanipuliranim i diskutabilnim, saopšteno je u četvrtak iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

“Apsolutno aboliranje bošnjačkih stranaka u spomenutom Izvještaju vezano za najdublju političku krizu nakon Daytona, koje svojim radikalnim unitarizmom nedvojbeno razaraju multinacionalni karakter BiH, nije smjelo biti izostavljeno. Institucija OHR-a treba biti dio rješenja u BiH u prelaznom procesu transformacije i sticanja potpune suverenosti”, navode iz HNS-a.

Dodaju kako je obraćanje Šefika Džaferovića, “sekundarno legitimnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH”, primjer “radikalnog unitarističkog narativa koji obmanama i političkim floskulama produbljuje međunacionalne podjele i izaziva nestabilnost”.

Prema njihovih riječima, zloupotreba institucije Predsjedništva BiH na ovakav način dodatno jača svijest među Hrvatima koliko je Daytonski mirovni sporazum dragocjen jer predviđa legitimno političko predstavljanje kao izraz volje konstitutivnih naroda.

“Gospodin Džaferović je svojim stranačkim, a ne državničkim obraćanjem, još jednom udario u ključne elemente Daytonskog mirovnog sporazuma. Navođenje Republike Hrvatske (RH) de facto kao neprijatelja BiH, primjer je narušavanja regionalnih odnosa prema državi koja je spasila i oslobodila BiH, deblokirala Sarajevo i spriječila srebreničku tragediju u Bihaću. Kao potpisnica i garant Daytonskog mirovnog sporazuma, RH ne može biti etiketirana u takvom svojstvu niti za takvo što postoji racionalno uporište. Ne želimo naročito ni podsjećati o broju humanitarnih i vojnih konvoja pomoći, kao i pružanju smještaja i pomoći preko stotinu hiljada bošnjačkih izbjeglica”, navodi se u saopštenju.

(StarMo)