Naslovnica Politika HNS-ova panel-rasprava u Mostaru: Nužna promjena Izbornog zakona

HNS-ova panel-rasprava u Mostaru: Nužna promjena Izbornog zakona

295

Mostar — “25 godina od Daytonskog sporazuma – gdje smo danas i kako dalje?” naziv je teme o kojoj se razgovaralo na panel-raspravi u Mostaru.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić ukazao je na problem iseljavanja bh. građana, koji, kako kaže, vole svoju zemlju, ali u njoj ne vide prosperitet i budućnost.

“Predstavnici tri konstitutivna naroda ponašaju se na način kao da je ovo sadašnje rješenje privremeno, nastojeći zauzeti što bolju startnu poziciju za neki budući rasplet koji ne dolazi, niti će doći izvan nas. To je kao čekanje Godota koji neće doći, rasplet u BiH može se desiti samo iznutra”, kaže Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, prenosi federalna.ba.

Ljubić navodi da je moguće postizanje dogovora na dva načina. Jedan je temeljem preambule Ustava koji jasno definira da državu čine tri konstitutivna naroda, zajedno sa ostalima uz zadržavanje postojeće administrativno- teritorijalne organizacije uz nužnu promjenu Izbornog zakona. Druga je, dodaje Ljubić, kombinacija ustroja temeljenog na etno-teritorijalnom principu u kombinaciji sa neteritorijalnom autonomijom.

“Moguće je i kroz postojeći administrativno-teritorijalni ustroj, ukoliko poštujemo tu realnost da ovu zemlju čine tri nacije, tri naroda”, dodaje Ljubić.

Naglašeno je da su izmjene izbornih pravila kao i amandmani na Ustav FBiH 2000. godine uveliko pogoršali situaciju.

Pojašnjava Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja: “109 amandmana na Ustav Federacije – od toga su 73 amandmana koje su nametnuli visoki predstavnici. Mislim da se u tom smislu potpuno izgubio smisao Federacije, prvotno zamišljene kao ravnopravne zajednice Bošnjaka i Hrvata”.

“Dejtonski sporazum je međunarodni ugovor i ukoliko je taj ugovor prekršen na štetu jedne od članica, strane potpisnice tog ugovora – onda ta strana ima pravo zatražiti neku vrstu pravnog obeštećenja”, kaže Ivan Vukoja, voditelj Odjela za kulturu, sport i medije.

Izmjene izbornog zakona u skladu s temeljnim načelom Ustava BiH je put za rješenje krize, zaključio je Vukoja.

Dodat ćemo izmjene izbornog zakona u kojem će biti usvojene i implementiurane i sve odluke sudova koji ukazuju na ugroženost građana bez obzira na nacionalnost u BiH, navodi federalna.ba.

(StarMo)