Naslovnica Politika HNS osuđuje “pokušaje sprječavanja rada Parlamenta FBiH”

HNS osuđuje “pokušaje sprječavanja rada Parlamenta FBiH”

185

Mostar — U ponedjeljak je održan on-line sastanak predsjednika stranaka Hrvatskog narodnog sabora, kojim je putem video veze predsjedavao dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

Na video sastanku je razmatrana trenutna zdravstvena situacija u Bosni i Hercegovini i okruženju, izazvana sadašnjom pandemijom koronavirusa, saopšteno je iz HNS-a.

Zdravstvena zaštita stanovnika, naglašena je kao prioritet, te je upućen poziv na poštivanje svih donešenih mjera Štaba civilne zaštite i stručnih službi na svim nivoima, kako bi što brže i bezbolnije izišli iz ove zdravstvene krize.

“Hrvatski narodni sabor osuđuje i odbacuje nastojanja i pokušaje sprječavanja rada Parlamenta Federacije BiH, te su pozvali na hitno i zakonski utemeljeno djelovanje svih institucija vlasti. Naglašena je potreba poštivanja ustavnosti i zakonitosti, kao i insistiranje na radu i zasjedanju zakonodavne vlasti”, stoji u saopštenju.

Osim zdravstvene zaštite stanovnika, razgovarano je i o mjerama pomoći privredi, zadržavanju radnih mjesta, podsticajima i olakšicama u domaćoj proizvodnji, pomoći malim obrtima, malim, srednjim i velikim preduzećima, imajući u vidu kako je tržište potpuno narušeno.

Istaknuta je važnost sistemskog djelovanja, kako bi se sačuvao fiskalni, ekonomski socijalni i društevni okvir u Bosni i Hercegovini, naglašeno je danas.

Ekonomski plan oporavka je prioritet, kao i oživljavanje i razvoj privrede, uz pomoć i solidarnosti Evropske unije i međunarodnih institucija, zaključeno je na sastanku Hrvatskog narodnog sabora”, saopštio je Ured za informiranje HNS-a.

(StarMo)