Naslovnica Politika HNS: Odgoditi lokalne izbore

HNS: Odgoditi lokalne izbore

233
Dragan Čović

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH na video sastanku razmatrao je aktuelnu političku i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini te je tom prilikom ukazao na potrebu hitnog političkog djelovanja kako bi se ublažile posljedice pandemije covid-19 na domaću ekonomiju.

HNS je pozvao Vladu Federacije BiH na značajno povećanje transfera iz federalnog budžeta nižim nivoima vlasti kako bi se vitalni sistem kantona, gradova i općina očuvao, saopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

“Poslan je poziv na zakonski utemeljeno djelovanje Centralne izborne komisije. Hrvatski narodni sabor neće podržati rješenja koja nisu u nadležnosti CIK-a i protivna su zakonskim temeljima i Ustavu Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

“Komentirajući održavanje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, HNS smatra kako će uz ovakve mjere biti nemoguće zakonski organizirati izbore. Ako uslovi ne dopuste u zakonski predviđenom roku raspisivanje izbora, stav HNS-a je da se lokalni izbori odgode”, poručili su iz HNS-a.

Upućen je poziv svim demokratski izabranim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine “na donošenju zakonski utemeljenih odluka i konačnog političkog stava o tom pitanju”.

(StarMo)