Naslovnica Politika HNS odbacuje odluku CIK-a o Mostaru

HNS odbacuje odluku CIK-a o Mostaru

362
foto arhiva

Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine u saopštenju za javnost odbacuje Odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o izdvojenom održavanju lokalnih izbora u gradu Mostaru 20. decembra 2020. godine, koja je po njihovim riječima neprihvatljiva i diskriminirajuća.

“Navedena odluka, koja dolazi u svjetlu socio-ekonomskih, zdravstvenih i političkih izazova, ciljano ugrožava stabilizirajuće iskorake obuhvaćene Sporazumima o izborima u Mostaru, koji su potpisani s podrškom međunarodnih partnera – predstavnika SAD-a, Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ureda visokog predstavnika i OSCE Misije u BiH. Sastavni dio Sporazuma obuhvaća održavanje lokalnih izbora u Mostaru zajedno s lokalnim izborima u BiH 2020. godine”, saopšteno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

Prema njihovim riječima, produbljivanje izborne nejednakosti, vršenje opstrukcije napretka te kršenje zakonskih procedura koje, kako kažu, CIK BiH kontinuirano demonstrira, nedvojbeno ukazuje na rastuću eroziju demokratskih standarda, te na planirani nastavak razaranja evropskog puta Bosne i Hercegovine.

“Grad Mostar ne smije biti žrtva nelegalnog i nelegitimnog CIK-a koji svojim nezakonitim djelovanjem otvoreno diskriminira stanovnike ovog grada, pokušavajući od Mostara napraviti grad slučaj”, ističu uz ostalo iz HNS-a.

(StarMo)